maandag 14 februari 2011

Allemaal weer naar school

Zaterdag 5 februari 2011
Arno samen met Sofie naar de NAPA voor een nieuwe accu. De NAPA valt op door hun pick-up met een baseballpet boven op het dak. En het is handig dat we ook Tele Curacao soms kijken, zo zagen we een reclame van NAPA en dan weet je meteen dat zo’n winkel accu’s verkoopt. We kijken geregeld de Telenoticias en worden helemaal vrolijk van het uiterlijk van de nieuwslezer. Echt een gezellig uitziende omvangrijke man met een grijns van oor tot oor. Voor de schoolkrant van de Regenboogschool, de Kameleon, maken we elke editie een kolom "Reporters uit de West". Hierin schrijven we elke keer een stukje over onze belevenissen op Curaçao.

Reporters uit de west deel 2
In de vorige schoolkrant hebben jullie kunnen lezen dat wij voor 2,5 jaar verhuizen naar Curacao. Elke schoolkrant zullen wij iets vertellen over ons leven op dit eiland. Dit keer zal het gaan over onze nieuwe school. We zitten op de Schroederschool, dit is een Nederlandse school met vooral kinderen die net als wij voor enkele jaren op Curacao wonen. Net als bij jullie hebben wij groepen 1 en 2 samen. Wij hebben drie groepen 1/2. Bij de kleuterklassen hebben jullie om de week speelgoedmiddag. Hier hebben we een keer in de maand speelgoeddag. Sofie zit bij deelschool 2, dat zijn de groepen 3, 4 en 5. Net als bij jullie is er dan geen speelgoedmiddag. Wij mogen wel speelgoed van huis meenemen, zoals knikkers, spingtouwen en elastieken. Dit mocht eerst niet, maar dit hebben ze pas veranderd. 
De school begint vroeg, om 7.10 begint de les. Om 6 uur staan we op om brood te eten. Om 6.45 uur gaan we met de auto naar school en zijn om 12.30 uur uit. We eten twee keer op school, om 8.30 en om 11 uur. We hebben koeltasjes waar limonade, water, koek, brood en soms groente of fruit in zit. We hebben geen kapstokken op school, want het is hier zo warm dat we geen jassen dragen. We dragen ook geen sokken, truien, leggings of lange broeken. We hoeven alleen 's-ochtends naar school. Als we thuiskomen eten we warm en daarna kunnen we spelen. Het is heel fijn dat we maar een keer naar school moeten. De schooldag is wel iets langer, maar daarna heb je 's-middags meer tijd voor clubjes of speelafspraakjes.

Zondag 6 februari 2011
Roos heeft vandaag een dagje in haar kamer als beter wordt actie. Sofie verwendt haar als een zustertje. Roos ligt lekker in bed en luistert Pluk van de Petteflet. Ze geniet er echt van. Kruik op haar buik en een zus die soms de leesboekjes ververst. Even moest ze het zonder haar zuster stellen, want die ging gezellig met moeders naar de Centrum supermarkt lopen. Dit ik nog geen een keer gedaan en het is prima te doen. Nadeel is wel dat je altijd meer koopt dan je wilt. Dus werden de tassen nogal zwaar om te tillen. Het ging en Sofie genoot er volgens mij ook van. Op een kassabon kan je goed zien hoe de taal hier werkt. Het is zowel in spraak als op een bonnetje een mix van Engels, Nederlands, Papiaments, Spaans en Portugees; Peanut butter, Manzana concentrado,  Komkommer, Tomatie.

Maandag 7 februari 2011
Roos heeft geen koorts meer, maar we houden haar nog een dagje thuis. Kijken of dat goed gaat. Ze vindt het heerlijk om even alleen onverdeelde aandacht van mama te krijgen, Sofie en Jord moesten namelijk wel naar school. Sofie was het er niet echt mee eens. Die vindt dat als een iemand thuis mag blijven, iedereen thuis mag blijven. Raar dat wij het daar niet mee eens zijn, zeg. Jord schreeuwde met het afscheid nemen van vaders de hele klas blij elkaar. Dus dat was voor vader en zoon niet zo leuk. Meneertje heeft het moeilijk met het alleen achterblijven. Moet toch gaan slijten, want na de zomervakantie willen we hem nog een dag extra naar de Nijntje doen. Arno belde op over het afscheid nemen en vertelde meteen dat Mikke, een klasgenootje, met Sofie komt spelen. Handig om te weten, want we eten warm en dan kan ik daar meteen rekening mee houden. We aten sate, komkommer, paprika en dus nu met extra stokbrood en sate saus. Was goed, want Mikke is een goede eter. Ze is jonger dan Sofie, maar steekt een stuk boven haar uit. Vader en moeder zijn ook groot. Het was erg gezellig. De drie dames hebben aan tafel kettingen gemaakt en Jord speelde lekker in de speelhoek met zijn auto’s. Er werd ook gezwommen. We hebben een plastic slee mee genomen en daar gaan ze op staan om van de onderwaterglijbaan te roetsjen. De owg is het stuk tussen het ondiepe en het diepe gedeelte van het zwembad. Het sleetje is zo’n plastic pannenkoek met een handvat tussen de benen. Toen Mikke d’r moeder kwam wilde ze niet mee, de dames waren na 3,5 uur nog niet klaar met spelen. Dat is een goed teken. Dus gingen moeders nog even kletsen. Volgende week ga ik met enkele moeders en vriendinnen uit eten en daar is Mikke d’r moeder ook bij.

Dinsdag 8 februari 2011
Jord werd om 5.30 wakker met de fijne melding dat hij honger had. Mannetje een boterham en drinken gegeven. Toen het op was ging hij weer naar bed en de dames zaten net aan tafel.  Jord vlak voor tijd uit bed gehaald en aangekleed.  De eerste keer dat we gezamenlijk met twee auto’s wegrijden. Morgen mag Arno doorrijden, hij wachtte nu op me en dat geeft mij een irritant gevoel. Lief bedoeld, maar ik raak geïrriteerd van in colonne rijden. Dat merkte ik vorige week ook met Willemien toen we achter elkaar naar school reden na onze koffie-date. De dames gaan vandaag weer gezamenlijk naar school. Roos lijkt er echt weer zin in te hebben. Het afscheid nemen ging ook redelijk goed. Moeders met Jord weer racen om op tijd thuis te zijn voor Cecilia. Het lijkt op dinsdag en vrijdag ook echt drukker te zijn. Gelukkig was Arno tussen de middag op tijd thuis, want terug stonden we eerst al 10 minuten voor school in de rij om überhaupt weg te rijden. Toen Cicilia er nog was ben ik samen met Jord naar de supermarkt gelopen. Aan de straat staat een postbus, daar mocht Jord een hele lading brieven in stoppen. Allemaal regeldingen voor Nederland. SVB ivm mogelijke recht op kinderbijslag en Belastingdienst.  Het bleek dat we nog voorlopige teruggave krijgen, dit wilden we stopzetten. Kan dat niet via internet als je in het buitenland woont. Moet je bellen naar NL. Leuke dure grap. Dus heb ik een brief gestuurd naar Belastingdienst Buitenland. Hopen dat ze daar wel per mail op reageren, want dat kantoor had ook geen emailadres. Roos vond dat ze vanmiddag een verjaardagspartijtje had, maar we hebben geen uitnodiging. Volgens Roos waren die op en ze mocht wel komen. Wat doe je dan in zo’n geval… Normaliter vragen aan de ouders, maar vandaag mochten de meiden geen speelafspraakjes maken want we zouden skypen met jarige oma. Oma is 65 geworden. En Roos is net ziek geweest en heeft donderdag ook al een feestje, dus dat was reden te meer om het even te laten varen. Geloof dat ze het niet heel erg vond. Morgen zullen we wel horen of ze het echt gemist heeft. Het was weer een Mc Donalds feestje.

Woensdag 9 februari 2011
Nu Jord op school is kan ik even ongestoord shoppen in de speelgoedwinkel. Opa Joop en oma Elly storten geld zodat ik een cadeautje kan kopen. Jord begon deze week opeens met kleine lego te spelen. Met enorm veel fantasie maakte hij een raket en een vliegtuig. Dus heb ik nu een basisdoos gekocht met allemaal stukjes zonder moeilijke bouwpakketten voor supersonische vliegtuigen. Namens onszelf heb ik van Duplo een Cars vrachtauto gekocht waar hij dan weer zijn kleine Cars autootjes (die ik al eerder met oma Hetty heb gekocht) in kan rijden. Met het ophalen van Jord liep hij mank. Hij was met gymmen van een hoogte gesprongen en verkeerd terecht gekomen. Als ik druk doet het geen pijn. Als ik aan zijn tenen trek doet het ook geen pijn. Zijn been kan ik alle kanten opdraaien. Het mank lopen duurde enkele dagen, maandag ging het al beter. Sofie ging na school spelen bij Jet. Deze afspraak was vorige week al gemaakt. Met het brengen naar school vond Sofie het een beetje spannend, want ze zei bij voorbaat al dat ze niet zo lang wilde spelen. Met de moeder afgesproken dat ik haar om 15 uur zou halen. Erg grappig dat je hier dus een middagje een speelafspraakje ruim 20 kilometer verderop heb. Dat zou in Nederland toch niet echt gebeuren in de Randstad. Het was allemaal goed gegaan, ze had tosti’s gegeten, niet gezwommen en bingo gespeeld. Met het ophalen wilden Jord en Roos ook nog even in de boom klimmen, dus er zaten een paar aapjes in de boom. ’s-Avonds kreeg mevrouw weer tosti, want die afspraak had ik met Roos gister al gemaakt. Roos wilde gisteravond tosti, maar het werden poffertjes. Toen de kinders op bed lagen gingen vader en moeder op BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland, Boer zoekt vrouw kijken. We kijken weinig tv, maar BZV kijken we elke woensdag.

Donderdag 10 februari 2011
Roos had vandaag een verjaardagsfeestje van haar liefje, Tobe. Echt een schattig jongetje. Het feestje was op het Verkeerspark en zijn broer Ebube, die bij Sofie in de klas zit, had gezegd dat Sofie ook mocht komen. Dus we hebben wel de fietsjes van allemaal meegenomen, maar wel duidelijk gezegd dat het misschien mag. En als het niet kan, dat Sofie en Jord samen met mama naar de dierentuin gaan. Nou, het mocht van de schoonfamilie van Roos haha. Toch wilde ik even dat Roos ook alleen zou zijn, maar dat wilde Roos niet. Dus gingen we niet naar de dierentuin. Vonden Sofie en Jord ook helemaal niet erg. Ik heb weer een moeder leren kennen. De moeder van Gustaaf en die blijkt ook dinsdag in het eetclubje te zitten. Van de negen vrouwen die er meegaan ken ik er nu vijf, dat is incl. mezelf. Jord begint nu echt te beseffen dat hij binnenkort ook jarig is en was zeer geïnteresseerd in Tobe’s cadeautjes. Hij deed allemaal ideeën op. Tobe’s vader is Jord’s vriend. Jord vond hem op school al leuk als we wachten op Roos. Bij het naar huis gaan kregen alle kinderen een lollie waar een lichtje in zit. Jord ook, zijn grote vriend stond erop. Grappig zoals je met sommige ouders en kinderen meteen een klik hebt.

Vrijdag 11 februari 2011
De kinderen zijn moe. Tot nu toe is dit meestal op vrijdag. Roos leeft op als je zegt vanmiddag is het weekend, maar dit keer zei ze dat ze morgen ook naar school wilt. Er is morgen opendag, dus in principe kan ze naar school. Maar dat gaan we niet doen. We hebben twee andere leuke dingen op het programma staan. De school inventariseert nu al welke kinderen er na de zomervakantie nog op school blijven. Omdat wij geen 10-minuten gesprek met Jord en Roos hun juf hebben, we hebben tenslotte net een intake gesprek gehad, vragen ze het nu. Ik zei tegen juf Nicole als grapje; “Als jij lief blijft doen, blijft Roos”. Was niet zo’n goeie grap, want de juf vertelde dat ze na jaren gaat stoppen i.v.m. werk van haar man. Dus waarschijnlijk krijgt Roos een nieuwe juf na de zomervakantie. Is ze na een hobbel net gewend aan deze juf, krijgt ze weer een nieuwe. We zullen zien en wie weet wordt het wel een enorme lieve juf. We zeggen in ieder geval nog niks tegen Roos hierover. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten