woensdag 25 april 2012

Paasvakantie in Suriland

Je denkt als je geen reacties krijgt op je blog dat het niet gelezen wordt, maar de reacties kwamen juist omdat er geen nieuwe blog op stond. Sorry van de verwaarlozing, hier een berichtje over onze afgelopen vakantie in Suriname. Klik op de link's voor de impressies van onze overnachtingen.


Het leek ons leuk, nu we toch in de buurt zijn, om eens wat meer te weten te komen van het land waar veel landgenoten vandaan komen. Dus boekten wij een ticket naar Suriname en planden zelf onze reis. Gezien onze ervaring in Zuid-Amerika met onze wereldreis in ons achterhoofd moest dat toch lukken, enige verschil is dat je nu verantwoordelijk bent voor 3 minimensjes. Dus zochten we het internet af naar kindvriendelijke accommodaties. Het enige wat deze vakantie, 12 dagen, tegenviel was de heenreis. Marc, mijn grote neef uit Amerika verbleef met gezin in ons huis en zette ons af op Hato. We hadden 8 uur vertraging op Hato. De kinderen hebben zich voorbeeldig gedragen. Spelletjes gedaan, op de i-Pad (die na deze vakantie een ster heeft zo groot als een spinnenweb van een tarantula) en de winkeltjes bekeken. Om half 12 reden we met Marc weg en om half 4 's-nachts lagen we in ons bedje. En dat voor een vliegreis van 4 uur. Nou ja, we werden liefdevol ontvangen door Lloyd, de eigenaar van Kekemba resort in Paramaribo. Het huisje, nr. 11 -mocht ooit iemand willen boeken- was echt fantastisch. Om 9 uur 's-ochtends was toch echt iedereen uitgeslapen en moest het zwembad getest worden. We hadden en heerlijke porch (veranda) met uitzicht op zwembad, hangmatten, mooie tuin. En wat hebben ze hier een hoge bomen vergeleken met Curaçao en Nederland. En 's-middags ontdekte we in een boom, net aan de rand van de tuin een LUIAARD. Gaan veel mensen helemaal voor naar het binnenland en wij zien een aap vlakbij onze tuin. Het huisje ligt aan de rand van Paramaribo, aan de Cultuurtuin en de Zoo. Daar moesten we natuurlijk ook een dagje naar toe. Achter het resort loopt een paadje en zo kom je bij de achter ingang van de dierentuin, ideaal voor met kleine kinderen. Een hele mooie dierentuin, waar we de eerste blauwe vlinder -in het wild- voorbij zagen komen, zo groot als je hand. Fantastisch. In groot deel van de dierentuin is ingericht als speeltuin en er was zelfs een mevrouw die professioneel schminkte. Arno is dinsdags lopend richting het centrum gegaan om onze volgende overnachting te betalen. Hij vertrok toen het bewolkt was en kwam terug in een zeer nat t-shirt (niet van de regen..) Toen hij het t-shirt uittrok had hij zowaar een permanent t-shirt; meneer was verbrand. Stond erg mooi ehum. Drie huizen naast het ressort is een minimarket, met hele aardige eigenaren. Iedereen maakt hier een praatje met je en zwaait naar je. Echt een heel warm bad om zo ontvangen te worden. Heel anders dan Curaçao, dat is toch afstandelijker als je een vreemde bent, meer stads.
Na 3 nachtjes Paramaribo gingen we met een huurauto richting Cola Kreek. De naam zegt het al; een beek met een bruine tint. Daar bleven we 2 nachten. Super leuk voor de kinderen, met glijbanen die uitmonden in cola-water. Echt jungle sfeer. Niet te eng voor de kindjes, dus precies goed. Wel 's-avonds laat met het eten buiten gezeten, lange kleren aan voor de muggen maar dat viel mee. Met uitzicht op een veld vol vuurvliegjes, krekel geluiden, vlinders, mooie vogels en Sofie heeft nog een klein aapje gezien.
Daarna gingen we naar Domburg, weer richting Paramaribo. Daar verbleven we 3 nachten bij Surinat, ook weer ontzettende lieve gastheren met dito enthousiaste honden. Hele mooie tuin, met pompelmoenen. We konden er vissen in de tuin, klein speeltuintje, zwembad, achter ons huisje een sloot waar kleine krokodillen zwemmen (niet gezien helaas) wel kikkervisjes gevangen. En wederom in een boom een luiaard zien hangen. We zijn een dagje naar Lelydorp gegaan, eerst gegeten bij een Warung en daarna paaseieren gezocht in de vlindertuin. Helaas waren de daagjes zo weer om, dus moesten we weer onze biezen pakken om te verkassen naar onze eindhalte Kekemba. Van Domburg naar Paramaribo langs de Suriname rivier gereden, wat een soort hoog Vecht gehalte heeft. Bij Kekemba voelde het meteen als thuis komen. Gastheer John en Lloyd hadden ons huisje weer netjes gemaakt, maar dit keer stond er opeens een half afgebouwd huisje waar eerst enkel een overkapping was. Tjee wat kunnen bouwmannen hier hard werken zeg. In Paramaribo hebben we het centrum verkend, zijn naar de Palmentuin geweest, een blik geworpen in de centrale markt -dit vonden we niet zo jippie voor de kinderen, zijn nog naar de overkant gereden over de hele hoge brug, Fort Amsterdam bekeken, weer dagje dierentuin gedaan. En toen was de vakantie al weer voorbij.
Suriname is een mooi land, vriendelijke mensen, heerlijk eten, nog wel weer een stuk armer, maar ondanks de armoede altijd hartelijke mensen. Wel veel regen gehad, maar er totaal geen last van gehad. Koele nachten, waardoor het overdag niet gigantisch warm aanvoelde -tenzij de zon door kwam en er even geen wolken waren. Mooie natuur en ja, Suriname heeft zeker een plekje veroverd in onze harten. En Cola Kreek bij de kinderen.